- Home
- Kennisbank
- Legionella Testen in Autowasstraten
- Legionella Testen in de Zeevaart
- Legionella Testen in Douchesystemen
- Legionella Testen in Rioolwaterzuiveringinstallaties
- Legionella Testen in Sportfaciliteiten
- Legionella Testen voor Facility Management
- Legionella Testen voor Koeltorens
- Legionella Testen voor Hotels & Hospitality
- Legionella Testen voor Spa’s & Zwembaden
- Legionella Testen voor Ziekenhuizen
- Smart App
- try out
Meer weten over testen in ziekenhuizen?
Waarom Legionella Testen in Ziekenhuizen?
Wereldwijd zijn gevallen van ziekenhuisgerelateerde Legionellaziekte in opmars, waarbij onderzoek aantoont dat de potentieel dodelijke bacterie aanwezig is in 12-85% van alle watersystemen in ziekenhuizen.1 Een onderzoek uitgevoerd door het CDC wees uit dat 19% van de gevallen verband hield met langdurige zorginstellingen en 15% met ziekenhuizen. De meerderheid van de gevallen is in verband gebracht met Legionella pneumophila Serogroep 1.2.
Legionellaziekte is levensbedreigend tenzij deze snel wordt behandeld. Dit geldt vooral in gezondheids- en zorginstellingen, waar de sterftecijfers tot wel 40% kunnen oplopen vanwege de kwetsbaarheid van bewoners.3 Daarom moeten dergelijke instellingen zich zeer bewust zijn van de risico’s en waar ze vandaan komen, en moeten ze streven naar het minimaliseren van risicofactoren tot 0.
Factoren die het verhoogde risico van Legionella in ziekenhuizen beïnvloeden
Kwetsbare personen – Zorginstellingen vormen een hoog risico voor Legionella en Legionellaziekte vanwege het grote aantal kwetsbare personen. Individuen met een verzwakt immuunsysteem, recente chirurgie hebben ondergaan of ademhalingsapparatuur moeten gebruiken, lopen een veel hoger risico om besmet te raken met de ziekte. Rokers, ouderen en pasgeboren baby’s zijn ook vatbaarder voor infectie.4
Verspreiding van aerosolen – Hoewel Legionellaziekte uit elke waterbron kan worden opgelopen die nevel of aerosolen produceert, zijn enkele veelvoorkomende bronnen van infectie in een zorgomgeving douches, luchtbevochtigers, geboortebaden en ademhalingsapparatuur.
Ontwerp – Gecompliceerde, oude leidingen met zogenaamde ‘dode’ leidingen en watersystemen waarin water onder de 50 graden Celsius wordt gehouden, vormen ook een bedreiging, aangezien ze ideale omstandigheden bieden voor snelle groei en verspreiding van Legionella. Dit is een serieus probleem in verouderde faciliteiten of pas gerenoveerde gebouwen waar schema’s van oude en nieuwe leidingen mogelijk niet up-to-date of volledig zijn. Het niet up-to-date houden van een schema kan de risicobeoordeling van de faciliteit in gevaar brengen en hoogrisicogebieden in het systeem onbeheerd achterlaten.
Waterbeheer – Reguliere reiniging en desinfectie van watersystemen is cruciaal wanneer kwetsbare personen aanwezig zijn. Waterveiligheidsplannen zijn echter vaak ontworpen om te voldoen aan de onderste regelgeving, in plaats van om Legionellarisico’s tot 0 te minimaliseren, en kunnen in sommige gevallen niet uitgebreid genoeg zijn om volledige groei en verspreiding van Legionellabacteriën te voorkomen.
Traditionele testmethoden – Beheerders in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen wordt vaak geadviseerd om watermonsters naar een laboratorium te sturen. Dit is een bekende, traditionele methode voor Legionellatesten, maar onderzoekers hebben onlangs enkele verontrustende beperkingen van deze techniek ontdekt.
Onthoud dat het simpelweg vertrouwen op de kweektest niet voldoende is. Dit kan leiden tot valse negatieve resultaten, onderschatting van het aantal Legionellabacteriën, trage besluitvorming en vertraagde actie, wat kan leiden tot boetes, reputatieschade, ziekte en zelfs sterfgevallen.
Hoe het risico van Legionella in ziekenhuizen te beheren
Onthoud dat Legionellaziekte nu ongeveer 1 op de 10 geïnfecteerde personen doodt. Dit aantal is echter veel groter in hoogrisicoscenario’s zoals zorginstellingen. Het CDC stelt dat 1 op de 4 mensen die de infectie oplopen in faciliteiten zoals ziekenhuizen of verzorgingstehuizen waarschijnlijk zullen sterven.
Vanwege de hoge risico’s in de ziekenhuis- en verzorgingstehuissector moeten beheerders extra voorzorgsmaatregelen nemen tegen Legionella. Het opstellen van een Legionellabeheersplan is een goede plek om te beginnen.
HSE suggereert ook het verwijderen van eventuele dode leidingen of gebieden van stagnatie. Het kan ook nodig zijn om temperatuurregelingen te implementeren en ervoor te zorgen dat het hete water boven de 60 graden Celsius wordt gehouden en het koude water onder de 20 graden Celsius. Bij deze lage temperaturen komt Legionella in een laag metabolische toestand, waardoor de groei en verspreiding worden geminimaliseerd en ontmoedigd. Als temperatuurregeling niet mogelijk is in het systeem, moeten beheerders regelmatig gebruikmaken van biociden.
Het is belangrijk dat deze controles regelmatig worden getest. Het risico op het oplopen van Legionellaziekte kan met 64% toenemen voor elk uur dat men zich in de buurt van de bron van een uitbraak bevindt, en dit aantal is waarschijnlijk hoger voor patiënten die immuunonderdrukt zijn. Daarom is het cruciaal dat beheerders in de gezondheidszorg en verpleeghuizen snel corrigerende maatregelen kunnen implementeren.
De innovatieve technologie van Hydrosense helpt het leven van de meest kwetsbare personen te beschermen, snel en nauwkeurig. ‘s Werelds enige on-site Legionellatest biedt direct inzicht in het risico van Legionella-besmetting en vergemakkel